Thursday, December 31, 2020

BBN3402SATU2020: MINGGU10 RESIPI (2)

 

Parmesan Ayam                                                                       

    

                     

Bahan-bahan

⬜ 4 bahagian dada ayam tanpa kulit dan tanpa tulang

 Garam dan lada hitam yang baru digiling secukup rasa

 2 biji telur

 1 cawan serbuk roti panko, atau lebih mengikut keperluan

 ½ cawan keju Parmesan parut

 2 sudu besar tepung serba guna, atau lebih jika diperlukan

 1 cawan minyak zaitun untuk menggoreng

 ½ cawan sos tomato

 ¼ cawan mozarela segar, potong kiub kecil

 ¼ cawan selasih segar yang dicincang

 ½ cawan keju provolon parut

 ¼ cawan keju Parmesan

 1 sudu minyak zaitun

 

Langkah-langkah

    Langkah 1

Panaskan oven hingga 450 darjah F (230 darjah celcius).


☑   Langkah 2

Letakkan dada ayam di antara dua kepingan plastik berat (beg beku yang dapat ditutup semula dan berfungsi dengan baik) pada permukaan yang rata dan padat. Tumbuk ayam dengan kuat pada bahagian yang lembut dengan ketebalan 1/2 inci. Perasakan ayam dengan garam dan lada.


☑   Langkah 3

Pukul telur dalam mangkuk kecil dan ketepikan.


☑   Langkah 4

Campurkan serbuk roti dan 1/2 cawan keju Parmesan dalam mangkuk yang lain, ketepikan.


☑   Langkah 5

Letakkan tepung ke dalam ayak atau jaring; taburkan ke atas dada ayam, ratakan pada kedua-dua belah bahagian.


☑   Langkah 6

Celupkan dada ayam bersalut tepung ke dalam telur yang dipukul. Pindahkan dada ayam ke dalam campuran serbuk roti, tekan-tekan serbuk roti ke kedua sisi ayam. Ulangi untuk setiap dada ayam. Ketepikan dada ayam yang sudah disalut serbuk roti selama lebih kurang 15 minit.

☑   Langkah 7

Panaskan 1 cawan minyak zaitun dalam kuali besar dengan api sederhana-tinggi sehingga mula berkilau. Masak ayam hingga keemasan, kira-kira 2 minit di setiap sisi. Ayam akan selesai memasak di dalam ketuhar.

☑   Langkah 8

Masukkan ayam ke dalam pinggan pembakar dan salut setiap dada ayam dengan kira-kira 1/3 cawan sos tomato. Lapisi setiap dada ayam dengan sedikit keju mozarela, kemangi segar, dan keju provolon. Taburkan 1 hingga 2 sudu besar keju Parmesan di atas dan renjiskan dengan 1 sudu minyak zaitun.

 

☑   Langkah 9

Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan hingga keju keperangan dan berbuih, dan dada ayam tidak lagi berwarna merah jambu di tengahnya, 15 hingga 20 minit. Termometer segera-baca dimasukkan ke tengah dada ayam mestilah suhunya sekurang-kurangnya 165 darjah F (74 darjah celcius).

 

Nota Untuk Memasak:

Gunakan sos tomato yang berkualiti tinggi untuk hasil akhir yang lebih baik. Anda boleh menggantikan pesto atau herba Itali kering pilihan anda dengan selasih, atau tidak meletakkannya langsung. Sekiranya menggunakan mozarela segar, potong menjadi kiub dan bukannya mencincangnya.

 

Fakta pemakanan

Setiap hidangan:

471 kalori; protein 42.1gm; karbohidrat 24.8gm; lemak 24.9gm; kolesterol 186.7mg; natrium 840.3mg.


RUJUKAN:

Allrecipes. (2020). Chicken Parmesan. Dicapai pada Disember 30, 2020 dari https://www.allrecipes.com/recipe/223042/chicken-parmesan/


BUKTI KEHADIRAN MINGGU 10




No comments:

Post a Comment

BBN3402SATU2020: PENTERJEMAHAN BERBANTUKAN KOMPUTER

  Antara kenangan bersama Prof masa sem 4. Comel kan Prof saya macam saya jugakk. Ehh tiberr. Hahaha.  Assalamualaikum pembuka bicara, Saya ...