Persediaan: 15 minit
Masak: 10 minit
Tambahan: 1 jam
Jumlah: 1 jam 25 minit
Hidangan: 12
Hasil: 12 biskut
Bahan-bahan
⬜¾ cawan gula merah
⬜½ cawan mentega tanpa garam, pada suhu bilik
⬜ ½ cawan gula putih
⬜1 sudu teh garam
⬜1 biji telur besar
⬜1 sudu teh ekstrak vanila
⬜1 ½ cawan tepung serba guna
⬜¾ sudu penaik soda
⬜1 cawan coklat cip susu
⬜1 (3 oz) bar coklat gelap, potong
⬜3 sudu besar cip coklat putih
Langkah-langkah
☑ Langkah 1
Campurkan gula merah, mentega, gula putih, dan garam dalam mangkuk besar; pukul dengan pengadun elektrik sehingga campuran coklat pekat berkrim. Masukkan telur dan vanila; pukul sehingga campuran menjadi ringan dan halus, 10 hingga 15 saat.
☑ Langkah 2
Campurkan tepung dan baking soda bersama dalam mangkuk yang berasingan. Masukkan perlahan-lahan ke dalam bahan basah hingga sebati, tetapi masih ada sedikit tepung. Gaul coklat susu, coklat gelap, dan coklat putih menggunakan spatula, bukan pengadun. Tutup doh dan sejukkan sekurang-kurangnya 30 minit, atau hingga 48 jam.
☑ Langkah 3
Panaskan ketuhar hingga 350 darjah celcius (175 darjah celcius) apabila siap dibakar.
☑ Langkah 4
Bahagikan adunan sejuk menjadi 2 bahagian 1/4 oz dan letakkan di atas lapik biskut.
☑ Langkah 5
Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan hingga tepinya kelihatan coklat keemasan dan rangup, 10 hingga 12 minit. Jangan bakar secara berlebihan; bahagian tidak akan kelihatan masak sepenuhnya. Sejukkan sehingga biskut sedia dihidangkan, kira-kira 30 minit.
Nota Untuk Memasak:
Untuk biskut besar, bahagikan adunan menjadi 5 bahagian dan bakar selama 12 hingga 15 minit.
Fakta pemakanan
Setiap hidangan:
344 kalori; protein 3.8gm; karbohidrat 48gm; lemak 16.2gm; kolesterol 41.5mg; natrium 310.2mg.
No comments:
Post a Comment