Pai Ayam IX
Bahan-bahan
⬜ Bahagian dada ayam tanpa kulit 1 paun - potong dadu
⬜ 1 cawan lobak yang dihiris
⬜ 1 cawan kacang hijau beku
⬜ ½ cawan saderi yang dihiris
⬜ ⅓ cawan mentega
⬜ ⅓ cawan bawang cincang
⬜ ⅓ cawan tepung serba guna
⬜ ¼ sudu teh lada hitam
⬜ ¼ sudu teh biji saderi
⬜ 1 ¾ cawan sup ayam
⬜ ⅔ cawan susu
⬜ pai 2 (9 inci) yang tidak dibakar
Langkah-langkah
☑ Langkah 1
Panaskan ketuhar hingga 425 darjah F (220 darjah C.)
☑ Langkah 2
Dalam periuk, campurkan ayam, wortel, kacang polong, dan saderi. Masukkan air untuk menutup dan rebus selama 15 minit. Angkat dari api, toskan dan ketepikan.
☑ Langkah 3
Dalam periuk dengan api sederhana, Masak bawang menggunakan mentega hingga lembut dan lut. Masukkan tepung, garam, lada, dan biji saderi. Kacau perlahan perapan ayam dan susu. Didihkan dengan api sederhana-rendah hingga pekat. Angkat dari api dan ketepikan.
☑ Langkah 4
Letakkan campuran ayam di kerak pai bahagian bawah. Tuangkan campuran cecair panas ke atas. Tutup dengan kerak atas, tutup segel, dan potong adunan yang berlebihan. Buat beberapa lubang kecil di bahagian atas untuk membolehkan wap keluar.
☑ Langkah 5
Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan selama 30 hingga 35 minit, atau sehingga pastri berwarna perang keemasan dan isinya menggelegak. Sejukkan selama 10 minit sebelum dihidangkan
Fakta pemakanan
Setiap hidangan:
412 kalori; protein 18.4g; karbohidrat 30.4g; lemak 23.9g; kolesterol 54.9mg; natrium 517mg
RUJUKAN:
Allrecipes. (2020). Chicken Pot Pie. Dicapai pada Disember 30, 2020 dari https://www.allrecipes.com/recipe/26317/chicken-pot-pie-ix/
GAMBAR BUKTIKEHADIRAN:
No comments:
Post a Comment